Muffinki pomarańczowe
Muffinki pomarańczowe
Wyraziste, z intensywną nutą pomarańczy, słodziutkie, delikatne muffinki pomarańczowe z lukrem pomarańczowym i kandyzowaną skórką pomarańczy… czyż nie brzmi to zachęcająco do spróbowania? 🙂
Pierwszy raz te muffinki pomarańczowe zrobiłam kilka dni temu, gdy spadł śnieg, nie chciało mi się iść do sklepu i postanowiłam zrobić coś słodkiego z produktów, jakie obecnie miałam w domu, a jednym z nich były pomarańcze!
Muffinki pomarańczowe wyszły idealne! Puszyste, delikatne i pomarańczowe w smaku (oraz kolorze) 🙂
Składniki na 12 sztuk:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 ml maślanki (lub jogurtu naturalnego lub mleka)
- 1 jajko
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- skórka starta z jednej pomarańczy
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
W jednej misce wymieszać ze sobą: mąkę, cukier, proszek, sodę.
W drugiej misce lekko zmiksować ze sobą: maślankę, olej, jajko, sok i skórkę z pomarańczy.
Suche składniki przerzucić do mokrych i wszystko razem połączyć (nie miksować długo, a jedynie do połączenia się skłądników).
Ciasto na muffinki pomarańczowe wykładać do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami i wstawić do nagrzanego do 190-200oC piekarnika (góra-dół), piec ok. 20 minut do zezłocenia.
Muffinki pomarańczowe wystudzić w foremkach, a następnie dostudzić na kratce. Jeszcze lekko ciepłe polukrować lukrem pomarańczowym.
Składniki na lukier pomarańczowy:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
Cukier puder połączyć z sokiem, rozetrzeć na gładką masę. Jeśli lukier będzie za rzadki – dosypać cukru, jeśli za gęsty – dolać soku z pomarańczy.
Ponadto:
- 3 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
Muffinki pomarańczowe oblać lukrem, a na niego ułożyć po kilka kawałków kandyzowanej skórki pomarańczy.
Muffinki pomarańczowe są tak samo pyszne i świeże, jak i następnego dnia, a nawet trzeciego dnia po upieczeniu (tak! o dziwo udało mi się przechować kilka na trzeci dzień!).
Smacznego!