Małe pączki drożdżowe
Małe pączki drożdżowe
Hmm… Już samo wypowiedzenie tych słów: MAŁE PĄCZKI DROŻDŻOWE oznacza wielkie obżarstwo, bo na kilku sztukach się nigdy nie zakończy! Poniższy przepis jest na dwie średniej wielkości miski pączków, ale gwarantuję, że lepiej od razu zrobić z całości przepisu niż rozdrabniać się 😉
Małe pączki drożdżowe (przez niektórych nazywane kasztankami drożdżowymi) to ciasto drożdżowe jak na zwykłe pączki, smażone na głębokim oleju. Od tradycyjnych pączków odróżnia je to, że są malutkie (jak orzech włoski) i nie posiadają nadzienia. Uwielbiam je bardziej niż zwykłe pączki 🙂 zwłaszcza jeśli chodzi o ich robienie – jest zdecydowanie bardziej proste niż przygotowanie pączków z nadzieniem. W tłusty czwartek robię je z reguły razem z faworkami.
Składniki:
- 40 g świeżych drożdży
- 200 ml letniego mleka
- 450 g mąki
- 50 g miękkiego masła
- 4 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 1 łyżka spirytusu lub rumu (ewentualnie octu)
Ponadto:
- olej do smażenia (olej rzepakowy lub smalec)
- cukier puder
Drożdże rozpuścić w mleku (150 ml). Do miski przesiać 350 g mąki, dodać mleko z drożdżami i wyrobić ciasto mikserem końcówkami do ugniatania. Uformować kulę, włożyć do miski i odstawić na 30 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie dodać jajko, resztę mleka, mąki, cukier, sól, spirytus i ponownie dokładnie wyrobić. Pod koniec dodać miękkie (rozpuszczone ale niezbyt ciepłe) masło. Wyrobić (ciasto powinno być bardzo elastyczne), uformować kulę i zostawić pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto można zrobić również nieco inaczej: najpierw robiąc rozczyn (jak w przepisie na racuchy drożdżowe), a później dodając pozostałe składniki. Ciasto również będzie odpowiednie.
Rękami obsypanymi mąką formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ciasto powinno być miękkie. Małe pączki drożdżowe układać na obsypanej mąką stolnicy, przykryć ponownie ściereczką i pozostawić na kilkanaście minut do kolejnego podrośnięcia.
W dość wysokim garnku rozgrzać olej (ale przed samym wrzucaniem pączusiów nieco zmniejszyć grzanie, aby małe pączki drożdżowe upiekły się nie tylko zewnątrz ale i w środku). Pączusie drożdżowe wrzucać na gorący olej i smażyć na złotobrązowy kolor ok. 3-4 minut przekręcając np. patyczkiem do szaszłyków. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Lekko ostudzone małe pączki drożdżowe polukrować. Bardziej chłodne można oprószyć cukrem pudrem (na gorących cukier puder się rozpuści).
Składniki na lukier:
- szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki gorącej wody
- łyżka soku z cytryny (opcjonalnie, aby nie było za słodko)
Lukier nie powinien być ani zbyt gęsty ani zbyt rzadki. W razie konieczności dodać więcej cukru pudru (gdy będzie za rzadki) lub wody (gdy będzie za gęsty). Smarować pączki lukrem za pomocą pędzelka.
Polecam gorąco też pozostałe przepisy na wypieki na Tłusty Czwartek!
Smacznego!
Spodobał Ci się przepis? Polub mnie na facebooku, a będziesz na bieżąco!