Kurczak z warzywami w sosie pomidorowym

Kurczak z warzywami w sosie pomidorowymKurczak z warzywami w sosie pomidorowym

Jednogarnkowe danie, proste do przyrządzenia. Można je podawać z ryżem, makaronem lub kaszą (np. pęczak). Mi kurczak z warzywami w sosie pomidorowym najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym na sypko.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 papryki (ja użyłam białej, ale może być o innym kolorze)
  • 6 średnich pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 200 ml bulionu lub wody
  • olej
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • curry
  • sól
  • pieprz

Kurczaka wymyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, usunąć białe „włókna” i pokroić w kostkę. Oprószyć go przyprawami i odstawić na kilkanaście minut.

Cukinię, paprykę i obrane pieczarki pokroić w kostkę.

Na głębokiej patelni (a najlepiej w woku) podgrzać oliwę i wrzucić na nią pieczarki. Po 2-3 minutach dodać przeciśnięty czosnek oraz paprykę i cukinię. Całość smażyć na dość mocnym ogniu, aż składniki się nieco zarumienią. Zdjąć je z patelni i na tej samej podsmażyć kurczaka na odrobinie oleju.

Gdy kurczak będzie gotowy, wrzucić z powrotem warzywa, dodać kukurydzę z puszki (odcedzoną i opłukaną) i zalać wszystko bulionem (wodą) oraz passatą pomidorową (zamiast niej można użyć np. pomidorów w puszce – wtedy należy dać nieco więcej pomidorów, a mniej wody).

Kurczaka z warzywami w sosie pomidorowym doprawić do smaku. Podawać np. z ryżem.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Pieczony pudding ryżowy
Pieczony pudding ryżowy

Pieczony pudding ryżowy z ryżu jaśminowego z karmelizowanymi owocami Miałam ochotę na coś dobrego, sytego, słodkiego, po mizernym obiedzie. W...

Zamknij