Krem z brokułów i jarmużu
Krem z brokułów i jarmużu
Idealna zupa na zimę – krem z brokułów i jarmużu: rozgrzewa, syci, smakuje, a przy tym dodaje zdrowia i energii! Krem z brokułów i jarmużu robi się w ekspresowym tempie, a smak powinien Was zadowolić.
Składniki:
- 1/2 brokuła
- ok. 70 g jarmużu (2 spore garście posiekanego jarmużu)
- 1 średniej wielkości ziemniak
- mały kawałek selera
- kawałeczek pora (1-2 cm)
- bulion warzywny (ok. 1/2 – 3/4 litra) lub opcjonalnie woda
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1/4 szklanki śmietanki kremówki
- szczypta estragonu
- szczypta mielonego kminku
- sól
- pieprz
Ziemniak i seler obrać, pokroić w kostkę. Pora posiekać. Brokuła podzielić na różyczki, wymyć. Wymyty jarmuż posiekać drobniej.
W garnku rozgrzać oliwę i dodać przeciśnięty ząbek czosnku oraz posiekanego pora. Wymieszać, po czym dodać pokrojonego ziemniaka i seler. Wymieszać i zalać gorącym bulionem. Gotować na niewielkim ogniu. Po ok. 7 minutach dorzucić różyczki brokuła, a po kolejnych 3 minutach – jarmuż. Ten ostatni położyć na wierzchu nie mieszając go z pozostałymi warzywami (tak, aby gotował się lekko „na parze”). Po ok. 3-5 minutach, gdy warzywa będą już miękkie, wsypać przyprawy, wlać śmietankę kremówkę i wszystko zblendować na gładki krem. W razie konieczności dolać nieco więcej bulionu.
Krem z brokuła i jarmużu podawać gorący z grzankami, groszkiem ptysiowym, ulubionymi nasionami (pestki słonecznika, dyni), z kawałkami mozzarelli lub sera koziego bądź z chrupiącymi plastrami boczku wędzonego (podsmażonego na patelni).
Smacznego!