Krem z pomidorów

zupa krem z pomidorówKrem z pomidorów z mozzarellą i bazylią

Jedna z moich ulubionych zup (chyba jeszcze z czasów dzieciństwa, choć wtedy pomidorowa była tradycyjna – z makaronem i na mięsie). Krem z pomidorów jest bardzo prosty w wykonaniu, wystarczy pół godziny i zupę mamy gotową. Jest przy tym bardzo smaczny i zdrowy, bo pomidory zawierają bardzo dużo witamin i minerałów, a co więcej – są niskokaloryczne 😉

Teraz, póki mamy sezon, można śmiało używać świeżych pomidorów. Z takich właśnie pomidorów zupa krem jest najlepsza.

Składniki na 2 porcje:

  • 1 puszka pomidorów lub ok. 4-5 sztuk pomidorów świeżych
  • 1-2 ziemniaki (opcjonalnie)
  • 1 marchewka
  • 600 ml bulionu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 papryczka chilli (opcjonalnie)
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • świeża bazylia
  • sól
  • pieprz

W rondlu podgrzać oliwę, a na niej chwilę przesmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną drobno cebulkę, a także posiekaną papryczkę chilli (jeśli ją dodajecie). Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę oraz ziemniaki i zalać bulionem (na razie dać tyle bulionu, aby przykrył warzywa). Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie. Wlać pomidory (przy świeżych – najpierw zdjąć z nich skórkę) i chwilę gotować. Warzywa wystudzić i zmiksować (blenderem) na krem (można dodać większą ilość bulionu, jeśli ktoś woli rzadszą zupę). Dodać śmietankę kremówkę. Krem z pomidorów doprawić solą i pieprzem.krem z pomidorów

Krem z pomidorów podawać można z plastrem mozzarelli (wtedy fajnie się roztopi i będzie ciągnąca) i bazylią. Zupę można też podać z grzankami lub pestkami dyni, albo z płatkami migdałów.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
kuskus z rukolą i awokado
Kuskus z rukolą i awokado

Sałatka kuskus z rukolą i awokado Świetna, szybka sałatka, zdrowa i kolorowa. Jest lekko pikantna, a pasuje na każdą porę:...

Zamknij