Krem z pomidorów
Krem z pomidorów z mozzarellą i bazylią
Jedna z moich ulubionych zup (chyba jeszcze z czasów dzieciństwa, choć wtedy pomidorowa była tradycyjna – z makaronem i na mięsie). Krem z pomidorów jest bardzo prosty w wykonaniu, wystarczy pół godziny i zupę mamy gotową. Jest przy tym bardzo smaczny i zdrowy, bo pomidory zawierają bardzo dużo witamin i minerałów, a co więcej – są niskokaloryczne 😉
Teraz, póki mamy sezon, można śmiało używać świeżych pomidorów. Z takich właśnie pomidorów zupa krem jest najlepsza.
Składniki na 2 porcje:
- 1 puszka pomidorów lub ok. 4-5 sztuk pomidorów świeżych
- 1-2 ziemniaki (opcjonalnie)
- 1 marchewka
- 600 ml bulionu
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 papryczka chilli (opcjonalnie)
- 2 łyżki śmietany kremówki
- świeża bazylia
- sól
- pieprz
W rondlu podgrzać oliwę, a na niej chwilę przesmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną drobno cebulkę, a także posiekaną papryczkę chilli (jeśli ją dodajecie). Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę oraz ziemniaki i zalać bulionem (na razie dać tyle bulionu, aby przykrył warzywa). Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie. Wlać pomidory (przy świeżych – najpierw zdjąć z nich skórkę) i chwilę gotować. Warzywa wystudzić i zmiksować (blenderem) na krem (można dodać większą ilość bulionu, jeśli ktoś woli rzadszą zupę). Dodać śmietankę kremówkę. Krem z pomidorów doprawić solą i pieprzem.
Krem z pomidorów podawać można z plastrem mozzarelli (wtedy fajnie się roztopi i będzie ciągnąca) i bazylią. Zupę można też podać z grzankami lub pestkami dyni, albo z płatkami migdałów.
Smacznego!