Kotlety z cukinii i kaszy jaglanej
Kotlety z cukinii i kaszy jaglanej
Dzieci lubią kotleciki, a poniżej bardzo zdrowa ich wersja – kotlety z cukinii i kaszy jaglanej z dodatkiem marchewki. Zapewniam, że takie kotlety posmakują nie tylko dzieciakom 😉
Zamiast smażonych kotletów można z tego zrobić pulpeciki i gotować w wywarze warzywnym.
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 marchewka
- 1 cukinia (do 400 g)
- 1 szalotka lub 1/4 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
W rondlu zagotować szklankę wody, lekko ją soląc.
Kaszę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i wrzucić na wrzątek. Dodać startą na tarce marchewkę, przykryć i gotować na minimalnym ogniu ok. 15 minut do wchłonięcia przez kaszę całego płynu. Wystudzić.
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach (wraz ze skórą, ale bez pestek, jeśli są duże). Cebulkę bardzo drobno posiekać lub zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć. Pietruszkę i koperek bardzo drobno posiekać.
W dużej misce połączyć ze sobą wszystkie składniki łącznie z ugotowaną kaszą. Doprawić do smaku. Dodać jajko i bułkę tartą i dokładnie wszystko wyrobić dłońmi.
Z farszu lepić kotleciki. Obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.
Kotleciki podawać z ulubioną surówką, sosem, ziemniaczkami. Opcjonalnie można je podawać z grillowaną rybą.
Smacznego!