Kasza manna na mleku
Kasza manna na mleku z karmelizowanymi gruszkami
Przepis ten zrodził się, gdy wieczorem miałam ochotę na coś słodkiego, a w domu właściwie nie miałam nic, z czego mogłabym to „coś” upichcić. Buszując po szafkach znalazłam kaszę manną, a kosz z owocami wskazał mi na gruszkę. Tak oto pojawiła się szybka myśl: kasza manna na mleku z dodatkiem karmelizowanych gruszek. Po zrobieniu deseru wiedziałam, że właśnie na to miałam ochotę 🙂
Proponuję zacząć pracę od gruszek, gdyż to z nimi jest nieco więcej roboty i potrzebują nieco więcej czasu niż kasza manna na mleku. Zamiast gruszek możecie również użyć jabłek.
Składniki na 2 porcje:
- 500 ml mleka
- 6 łyżek kaszy manny
- 2 łyżki cukru
W rondlu podgrzać mleko i wsypać kaszę manną, dokładnie całość mieszając, aby nie powstały grudki. Kaszę manną na mleku dosłodzić do smaku (nie za dużo, gdyż karmelizowane gruszki będą również słodkie). Całość gotować kilka minut do czasu, aż kasza manna na mleku zgęstnieje (ok. 5 minut).
Składniki na karmelizowane gruszki:
- 1 gruszka
- 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego
Na suchą patelnię wsypać cukier i podgrzewać go do czasu, aż się roztopi, lekko potrząsając patelnią.
Gruszkę obrać, przekroić, wyjąć gniazdo nasienne i pokroić ją w niezbyt dużą kostkę. Wrzucić do roztopionego cukru (lekko przy tym zmniejszając grzanie pod patelnią), wymieszać i podgrzewać.
Jeśli powstaną grudki karmelu, nie przejmujcie się. Sok, który puszczą gruszki sprawi, że te grudki się rozpuszczą. Gruszki powinny się karmelizować ok. 10-15 minut. Gdy większość płynu wyparuje, będą gotowe.
Kaszę manną na mleku przelać do miseczek, na nią ułożyć karmelizowane ciepłe gruszki. Podawać gorące.
Karmelizowane gruszki można podawać również do innych deserów, niekoniecznie tych na ciepło. Będą fajnym dodatkiem do sernika czy nawet do lodów.
Smacznego!