Kakaowe trufle jaglane
Kakaowe trufle jaglane
Po udanym eksperymencie z truflami kokosowymi z kaszy jaglanej przyszła pora na coś kakaowego. Kakaowe trufle jaglane – równie smaczne, równie ekspresowe w wykonaniu, równie uzależniające 😉
Opcjonalnie można do nich dodać nieco likieru kawowego lub śmietankowego, dzięki temu ich smak będzie jeszcze lepszy. W wersji dla dzieciaków pomijamy oczywiście likier i kawę 😉
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 szklanka zmielonych płatków migdałów (opcjonalnie można dać 1/2 szklanki płatków migdałów i kilka łyżek otrębów np. żytnich, dzięki czemu kakaowe trufle jaglane będą jeszcze zdrowsze)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao gorzkiego
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie)
- 1 łyżka likieru kawowego (opcjonalnie)
W misie malaksera umieścić wszystkie składniki, wszystko zmiksować na gładką, jednolitą masę. Jeśli masa będzie zbyt kleista, dosypać nieco więcej otrębów lub migdałów.
Lekko zwilżonymi dłońmi lepić kulki wielkości orzechów włoskich. Trufle obtoczyć albo w wiórkach kokosowych, albo w zmielonych migdałach albo w kakao.
Schłodzić w lodówce i tam najlepiej przechowywać, spożyć w ciągu kilku dni.
Smacznego!