Jagodzianki

JagodziankiSezon jagodowy w pełni! – Czas na jagodzianki!

Nie wyobrażam sobie początku lata bez spaceru do lasu i zbierania jagód – tych jakże pysznych leśnych owoców!

Po zebraniu kilku litrów jagód czas na przysmaki z nich zrobione 🙂 To jest to, co cieszy najbardziej w tym sezonie. Mam dla Was wspaniały przepis na jagodzianki, które po zrobieniu znikają w mgnieniu oka.jagodzianka Jagodzianki są mięciutkie, puszyste, słodziutkie, a nadzienie bogate i lekko kwaśne.

Ostatnio robiłam pierogi z jagodami, ale dziś miałam ochotę na coś lepszego… 🙂

Składniki na 14-16 jagodzianek:

  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego lub 70 g miękkiego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 8 g cukru waniliowego (opcjonalnie)
  • skórka otarta z połowy cytryny (opcjonalnie)

Jagodowe nadzienie:jagody

  • 300 g jagód (można dać więcej)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać.

Ponadto:

  • 1 jajko do posmarowania przed pieczeniem

Lekko ciepłe mleko (2-3 łyżki) wymieszać ze szczyptą cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 3 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut. Można użyć drożdży suchych, z nich nie trzeba robić rozczynu – wtedy używamy połowę wymaganej ilości.

Resztę mąki przesiać do miski, dodać sól, cukier, jajko, letnie mleko i zrobiony rozczyn. Zagnieść plastyczne ciasto (można użyć miksera z nakładkami do wyrabiania ciasta drożdżowego). Pod koniec dodać rozpuszczone ale nie za ciepłe masło (lub olej). Ugniatać kilka minut, aż ciasto będzie odchodziło od ręki (miksera). Ciasto zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia, podwojenia objętości (ok. 1-1,5 godziny).

Następnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 14-16 części. Uformować w kulki i znów pozostawić na 15 minut pod ściereczką do napuszenia. Z każdej kuli zrobić placek i na jego środku umieścić sporą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając, a na koniec formując owalne bułki. Każdą umieścić złączeniem w dół na naoliwionej blaszce (lub wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia) w odstępach od siebie i pozostawić do podrośnięcia na 15 minut.

jagodzianki ciasto   jagodzianki ciasto wyrośnięte

Wyrośnięte jagodzianki posmarować rozkłóconym jajkiem i piec w temperaturze 200ºC przez około 15 – 20 minut do zarumienienia (bułeczki lubią pękać, gdyż jest w nich duża ilość nadzienia. Wypływa trochę soku, ale bułeczki pozostają kształtne i pełne nadzienia). Wystudzić na kratce. Polukrować.

pyszne jagodziankiSkładniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • kilka kropel soku z cytryny (opcjonalnie)

Składniki rozetrzeć. Najlepiej, by lukier był w miarę rzadki; nakładać pędzelkiem na lekko ciepłe jagodzianki.

Najlepiej smakują jeszcze ciepłe ze szklanką mleka 🙂 Pycha!

Smacznego!

Przeczytaj inne:
pęczotto z burakami
Pęczotto z burakami

Pęczotto z burakami (kasza z burakami) Pęczotto wzięło swoją nazwę od włoskiego risotto. Jest to smażona na tłuszczu kasza, zalewana...

Zamknij