Jaglanka kokosowa
Jaglanka kokosowa
Po owsiance przyszła pora na jaglankę 🙂 Jaglanka to nic innego, jak kasza jaglana gotowana na mleku w formie zupy. Pierwszą jaglanką, jaką zrobiłam, była jaglanka kokosowa (jaglanka na mleku kokosowym). Była tak smaczna, że stwierdziłam, że takie śniadanie będę jadała częściej. Tym bardziej, że jest to zdrowa wersja śniadania.
Składniki na 2 porcje:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 250 ml mleka kokosowego
- 250 ml mleka (krowiego lub innego mleka roślinnego np. migdałowego, ryżowego, sojowego)
- 2 łyżki cukru
- ulubione świeże owoce (u mnie mango i jagody, a w drugiej wersji z malinami i jagodami)
Kaszę jaglaną bardzo dokładnie wypłukać pod ciepłą bieżącą ciepłą wodą. Płukać do czasu, aż woda będzie klarowna, przejrzysta, Do garnka wlać mleka i na gotujące się wsypać kaszę cały czas mieszając. Zmniejszyć grzanie pod garnkiem. Jaglankę gotować do osiągnięcia odpowiedniej miękkości kaszy (ok. 15 minut), często mieszając. Jeśli lubicie bardziej wodnistą wersję jaglanki, można dolać nieco więcej mleka. Na koniec jaglankę dosłodzić do smaku.
Do jaglanki świetnie pasują świeże, orzeźwiające owoce, np. truskawki, jagody, maliny, mango.
Mając mrożone owoce (świeże też), można je zagotować w rondlu z dodatkiem cukru (lub miodu), aby stworzyć z nich syrop. Jaglanka z owocami na ciepło jest jeszcze lepsza 🙂 Opcjonalnie do jaglanki można dodać suszone owoce i bakalie.
Smacznego!