Gyros
Sałatka gyros
To ulubiona sałatka mojego męża! Potrafi sam zjeść niezliczone jej ilości, dlatego nigdy nie robię porcji tylko dla dwóch osób, a od razu sporą salaterkę. Gyros króluje na stołach podczas wielu imprez i przyjęć, czy to czyjeś urodziny, czy święta. Sałatka gyros jest po prostu boska i smakuje każdemu!
Sałatka gyros może być sałatką mieszaną (czyli na koniec wszystkie składniki mieszamy) lub warstwową. Ja zdecydowanie preferuję drugą wersję, gdyż goście nabierają ją wtedy z góry na dół, a mieszają ją sobie na talerzu samodzielnie. Sałatka według mnie prezentuje się lepiej w tej wersji i co również ważne – kapusta nie puszcza tyle wody, jak po zetknięciu ze słonym majonezem.
- 2 filety z piersi kurczaka
- 1 cebula
- 5 ogórków kiszonych (można zastąpić konserwowanymi lub zrobić pół na pół)
- 1 puszka kukurydzy
- pół główki kapusty pekińskiej
- przyprawa gyros (gotowa mieszanka przypraw)
- 4 łyżki ostrego keczupu
- 4 łyżki majonezu
Kurczaka umyć, osuszyć, przekroić na cieńsze plastry (podobnie jak robi się kotlety), oprószyć przyprawą. Usmażyć i ostudzić. Pokroić w kostkę wielkości ok. 1 cm. Ułożyć na dnie naczynia (np. żaroodporne przezroczyste) w taki sposób, by zakryło całe dno. Na to wyłożyć posiekaną w drobną kostkę cebulkę. Wszystko przykryć keczupem. Ogórka pokroić w drobną kosteczkę i wysypać na wierzch potrawy. Na to odlaną z puszki kukurydzę. Wszystko przykryć majonezem (tak, aby cała kukurydza była nim pokryta). Na górę ułożyć pokrojoną kapustę pekińską. Schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny.
Smacznego!