Groszek cukrowy

groszek cukrowy z sezamemGroszek cukrowy z sezamem

Zielony groszek cukrowy należy do rodziny bobu. Zbierany jest już od początku czerwca i według mnie te młode pędy są najlepsze. Jeśli zbyt długo dojrzewa, traci swoje walory smakowe, bo cukry zamieniają się w skrobię. Groszek cukrowy można jeść na surowo, lekko obgotowany, można z niego zrobić puree, dodać do zup, czy innych dań.

Ja tym razem zrobiłam groszek cukrowy w sezamie jako dodatek do pieczonego kurczaka. Część, która pozostała, zniknęła na kolację już na zimno 🙂

Składniki:groszek cukrowy

  • 250 g świeżego groszku cukrowego
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki masła
  • sól

W rondlu zagotować wodę, wrzucić do niej groszek cukrowy, lekko posolić i gotować ok. 3 minut. Po tym czasie groszek odlać (np. na durszlak) i zalać lodowatą wodą. Na patelni uprażyć sezam, dodać masło, rozpuścić je, wrzucić groszek i smażyć wszystko razem ok. 3 minut, mieszając.

Groszek przełożyć na talerze, podawać jeszcze ciepły.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Krem z dyni i marchewki i cukinii
Krem z dyni i marchewki

Krem z dyni i marchewki z dodatkiem cukinii Przepyszna, rozgrzewająca zupa krem z dyni, marchewki i cukinii. Dodatkiem jest "makaron"...

Zamknij