Groszek cukrowy
Groszek cukrowy z sezamem
Zielony groszek cukrowy należy do rodziny bobu. Zbierany jest już od początku czerwca i według mnie te młode pędy są najlepsze. Jeśli zbyt długo dojrzewa, traci swoje walory smakowe, bo cukry zamieniają się w skrobię. Groszek cukrowy można jeść na surowo, lekko obgotowany, można z niego zrobić puree, dodać do zup, czy innych dań.
Ja tym razem zrobiłam groszek cukrowy w sezamie jako dodatek do pieczonego kurczaka. Część, która pozostała, zniknęła na kolację już na zimno 🙂
- 250 g świeżego groszku cukrowego
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki masła
- sól
W rondlu zagotować wodę, wrzucić do niej groszek cukrowy, lekko posolić i gotować ok. 3 minut. Po tym czasie groszek odlać (np. na durszlak) i zalać lodowatą wodą. Na patelni uprażyć sezam, dodać masło, rozpuścić je, wrzucić groszek i smażyć wszystko razem ok. 3 minut, mieszając.
Groszek przełożyć na talerze, podawać jeszcze ciepły.
Smacznego!