Granola
Granola, czyli chrupiące musli
Jest to mieszanka płatków zbożowych, orzechów, suszonych owoców i miodu, zapieczona do chrupkości. Granolę możemy jeść na śniadanie z mlekiem, jogurtem, maślanką. Ja osobiście nie wyobrażam sobie innego początku dnia, niż miseczka samodzielnie zrobionego musli lub granoli z mlekiem. Można jej używać jako dodatek do ciast, deserów.
W sklepach znajdziemy wiele różnych rodzajów za kosmiczną cenę i z „chemicznymi” dodatkami, polepszaczami smaku. Podobną, a nawet lepszą wersję, możemy zrobić samodzielnie w domu dużo tańszym kosztem.
- 250 g płatków owsianych
- 125 g płatków żytnich
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 1/3 szklanki ziaren sezamu
- 1/4 szklanki ziaren siemienia lnianego
- 1/2 szklanki migdałów
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki orzechów laskowych
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 4-5 łyżek płynnego miodu
- szklanka suszonych owoców: żurawina, rodzynki, morele, śliwki, daktyle
Do naczynia wsypać płatki, ziarna, orzechy, cynamon i miód. Wszystko wymieszać i wstawić (albo w naczyniu żaroodpornym albo bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia) do nagrzanego do 170oC piekarnika.
Piec ok. 40 minut, zamieszać ze 3-4 razy, aby całość zarumieniła się. Wystudzić, wymieszać z suszonymi owocami, przesypać do zamkniętego słoika i spożyć w ciągu kilku tygodni.
Smacznego!