Gołąbki siekane
Gołąbki siekane (bez zawijania) z sosem pomidorowym
Gołąbki siekane to szybsza i prostsza alternatywa dla klasycznych gołąbków. U mnie w domu nigdy się ich nie robiło, ale za to teściowa robiła je najznakomitsze, stąd też przepis 🙂 Gołąbki siekane nie są zbyt pracochłonne (porównując je do zwykłych), a ich smak zadowoli każdego, kto lubi gołąbki. Do tego obowiązkowo sos pomidorowy! Bez niego gołąbki to nie gołąbki.
Gołąbki siekane to świetny pomysł na obiad, ale i na różnego rodzaju przyjęcia, imprezy. Najlepiej podawać je na ciepło, z ziemniakami lub świeżym pieczywem. Z poniższego przepisu wychodzi ok. 15 sztuk średniej wielkości.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (wieprzowe, wołowe lub mieszane)
- 0,5 główki białej kapusty (można zastąpić kapustą pekińską, ja jednak wolę białą z uwagi na to, iż nie rozgotowuwyje się tak, jak pekińska)
- 0,5 szklanki ryżu białego (1 torebka)
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej (opcjonalnie)
- 1 cebula
- sól
- pieprz
Ryż ugotować w osolonej wodzie przez ok. 10-12 minut (krócej o ok. 5 minut niż czas podany na opakowaniu), przepłukać go zimną wodą. Kapustę przekroić na pół, połówkę na ćwiartki, wykroić głąba i poszatkować. Tutaj zostawiam dowolność: możecie poszatkować bardzo drobno, pokroić drobną kosteczkę lub pokroić kapustę nieco grubiej. Ja zdecydowanie wolę nieco grubsze kawałki (jak na zdjęciu). Kapustę dość mocno posolić (1-2 łyżeczki) i odstawić na ok. godzinę, co jakiś czas można ją przemieszać.
Mięso wymieszać z ostudzonym ryżem, przyprawami, jajkiem i drobno posiekaną cebulą. Z kapusty odcisnąć wodę, którą puściła. Dodać ją do mięsa. Jeśli konsystencja jest zbyt wodnista, dodać łyżkę (lub nieco więcej) bułki tartej. Mięso na gołąbki siekane dobrze wyrobić i połączyć z pozostałymi składnikami.
Z mięsa lepić owale (jak na kotlety mielone) i lekko je spłaszczać. Smażyć je na rozgrzanej mocno patelni do lekkiego zarumienienia, a następnie przekładać do dużego garnka z sosem.
Składniki na sos pomidorowy:
- 600 ml passaty (można zastąpić pomidorami z puszki lub bulionem i koncentratem pomidorowym)
- sól
- pieprz
Do garnka wlać passatę (lub pomidory lub bulion z przecierem pomidorowym), w razie konieczności dolać wody. Przyprawić do smaku. Powstały sos pomidorowy powinien być nieco gęsty. Jeśli wyjdzie za rzadki, należy go trochę zredukować lub zagęścić mąką wymieszaną dokładnie z wodą.
Do powstałego sosu wkładać delikatnie gołąbki siekane i dusić pod przykryciem ok. 30-45 minut. Kapusta powinna lekko zmięknąć (można wyjąć kawałek, by spróbować).
Gołąbki siekane podawać z ziemniakami lub pieczywem.
Smacznego!