Faworki

faworkiFaworki (chrust)

Nie ma tłustego czwartku bez faworków! Bynajmniej u mnie w domu. Nie jest istotne, jak dużo ich zrobię, wszystkie zostaną zjedzone jak nie tego dnia, to następnego. Mój T. pochłania niezliczone ich ilości, a rodzice, gdy tylko usłyszą, że je robię, wsiadają w auto i do nas jadą. Przynajmniej mam dla kogo je robić 😉

Faworki, inaczej nazywane chrustem, to tradycyjne polskie, niemieckie i litewskie smakołyki. Podawane są nie tylko na tłusty czwartek, ale podczas całego karnawału.

Faworki z tego przepisu są chrupiące, nie są mocno nasiąknięte tłuszczem (dzięki dodatku spirytusu/octu), mają sporo pęcherzyków powietrza i są dobre do jedzenia nawet następnego dnia po ich zrobieniu.faworki tradycyjne

Z poniższego przepisu wychodzi ok. 5 talerzy faworków.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki spirytusu (lub octu)
  • szczypta soli
  • tłuszcz do głębokiego smażenia (np. olej rzepakowy)
  • cukier puder do oprószenia

Mąkę przesiać, dodać do niej pozostałe składniki i dobrze wyrobić, aby ciasto było jednolite i elastyczne. Ciasto na faworki odłożyć na ok. pół godziny, by odpoczęło. Po tym czasie trzeba się trochę na nim wyżyć: należy bić ciasto wałkiem, rozgniatać je i składać, rozwałkowywać, składać, bić wałkiem, itd. Do ciasta należy wpuścić jak największą ilość powietrza, aby później tworzyły się spore pęcherze podczas smażenia.

Ciasto na faworki owinąć folią i schłodzić w lodówce ok. 30 minut. Rozwałkować je bardzo cienko i wykrajać prostokąty (ok. 15 x 3 cm). Można do tego użyć radełko o ozdobnym wzorze lub robić to po prostu nożem. W każdym pasku zrobić po środku wzdłuż nacięcie i jeden koniec faworka przewlec przez otwór, tak by całość tworzyła wzór kokardki.

ciasto na faworki   faworki ciasto

Faworki smażyć w gorącym głębokim oleju do zrumienienia z każdej strony. Wyciągać łyżką cedzakową, widelcem lub np. patyczkiem do szaszłyków (mój ulubiony sposób). Upieczone faworki osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

faworki smażone   chrust

Po lekkim wystygnięciu faworki oprószyć cukrem pudrem.

Polecam też pozostałe przepisy na słodkości na tłusty czwartek.

Smacznego!

Spodobał Ci się przepis? Polub mnie na facebooku, a będziesz na bieżąco!
lubie-to-png

Przeczytaj inne:
Zupa z dynią i kurczakiem
Zupa z dynią i kurczakiem

Zupa z dynią i kurczakiem, z mlekiem kokosowym Dynia świetnie współgra z mlekiem kokosowym, o czym przekonałam się przy okazji...

Zamknij