Dip pomidorowy (salsa pomidorowa)
Dip pomidorowy (salsa pomidorowa)
Salsa to potrawa kuchni meksykańskiej. Jest to zimny, często pikantny sos ze zmiksowanych lub drobno posiekanych warzyw lub owoców.
Ten dip świetnie nadaje się do nachos. Robiłam go też kiedyś jako dodatek do dań z grilla (zamiast tradycyjnego keczupu) i miał wielu zwolenników. Ma idealną konsystencję i jest dość pikantny. Może być tez wykorzystywany jako sos do pizzy, choć wtedy proponuję dodać trochę świeżej bazylii i/lub oregano. Sos jest prosty w wykonaniu, a jego smak jest bardzo dobry.
- 3-4 świeże pomidory (najlepiej dojrzałe, mocno czerwone)
- 1 papryczka chilli lub jalapeno
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli dymki (lub cebuli czerwonej)
- kolendra (w wersji zmodyfikowanej, i kto nie lubi jej smaku, można dodać natkę pietruszki)
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- kilka kropel soku z cytryny
Wszystkie składniki zmiksować blenderem, przyprawić do smaku. Jeśli pomidory są zbyt wodniste, można sos wlać na patelnię (lub do rondla) i zredukować, aby był bardziej gęsty. Można tez zagęścić dodając trochę koncentratu pomidorowego. Wystudzić i przelać do salaterki.
Kto woli, składniki można drobno posiekać, zamiast blendować je. Wtedy sos będzie miał mniej zwartą konsystencję. Można też dodać pokrojoną drobno paprykę, jednak lepiej zdjąć z niej skórkę opiekając wcześniej w piekarniku, by łatwo odeszła.
Smacznego!