Bułeczki drożdżowe z jagodami i serem
Bułeczki drożdżowe z jagodami i serem
Obok tradycyjnych jagodzianek, są to moje ulubione bułeczki. Można je robić ze świeżych bądź mrożonych jagód, więc nie trzeba czekać na sezon jagodowy. Bułeczki drożdżowe z jagodami i serem są przepyszne! Słodkie, puszyste, delikatne, z zaskakującym nadzieniem z twarogu i jagód. Są bajeczne! Ich wygląd również jest zaskakujący, gdyż podczas pieczenia się stykają, więc później należy je odrywać od siebie. Dzięki temu farsz nie wycieka z bułeczek.
Z podanego poniżej przepisu otrzymać można ok. 15-20 sztuk.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 270 ml letniego mleka
- 2 jajka
- 20 g świeżych drożdży (lub 10 g drożdży suchych)
- 50 g masła
- szczypta soli
Masło roztopić i wystudzić. Z drożdży zrobić rozczyn: drożdże pokruszyć do kubeczka, zalać odrobiną letniego mleka i dodać szczyptę cukru i 1-2 łyżki mąki, by uzyskać konsystencję śmietany. Dokładnie wymieszać, by drożdże się rozpuściły. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować (powinny podrosnąć).
W tym czasie do sporej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól. Zrobić wgłębienie w składnikach po środku i wbić jajka, lekko je roztrzepać widelcem. Dodać wyrośnięty rozczyn i resztę letniego mleka. Wszystko dokładnie ze sobą miksować (ręcznie lub mikserem z nakładkami do ciasta drożdżowego) do momentu, aż ciasto będzie elastyczne. Na sam koniec wlać roztopione masło, dokładnie zmiksować. Z ciasta ulepić kulę, lekko oprószyć mąką, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W tym czasie przygotować farsz.
Składniki:
- 300 g twarogu
- 150-200 g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 łyżki masła
- 1 żółtko
- budyń waniliowy
- cukier waniliowy + ewentualnie zwykły cukier
- 1,5 szklanki świeżych lub mrożonych jagód
Masło roztopić. Twaróg i serek homogenizowany przełożyć do miski. Dodać żółtko (białka nie wyrzucać, posmarujemy nim bułeczki przez pieczeniem), roztopione masło, cukier do smaku i budyń. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać, rozgniatając większe grudki widelcem. W razie potrzeby – dosłodzić.
Gdy ciasto już wyrośnie, uderzyć w nie pięścią, wyjąć je na blat, rozwałkować na dość spory kwadrat (o boku ok. 40-45 cm), w razie czego podsypywać sobie mąką. Kwadrat podzielić na pół wzdłuż. Na każdy prostokąt nałożyć masę serową i posypać równomiernie jagodami. Dłuższe brzegi prostokątów zostawić bez farszu (będziemy sklejać). Każdy prostokąt złożyć wzdłuż na pół, doklejając brzegi. Rulony przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pokroić je ostrym nożem na ok. 7-10 części.
Bułeczki drożdżowe z jagodami i serem lekko od siebie odsunąć. Przykryć je lnianą ściereczką do ponownego wyrośnięcia (ok. 30 minut). Po tym czasie bułeczki posmarować białkiem, wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180-200oC i piec ok. 25-30 minut do zarumienienia.
Bułeczki drożdżowe z jagodami i serem polukrować, gdy będą jeszcze ciepłe.
Składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki wrzącej wody
Cukier puder rozetrzeć z wodą. Gdy będzie za gęsty – dodać wody, gdy za rzadki – cukru.
Bułeczki drożdżowe z jagodami i serem najlepsze są tego samego dnia, jeszcze ciepłe. U nas obowiązkowo ze szklanką letniego mleka 🙂
Smacznego!