Babeczki z kremem i owocami
Maślane babeczki z kremem i owocami
W sezonie, gdy mamy dostęp do wielu świeżych owoców, bardzo chętnie po nie sięgam, by przyrządzić coś słodkiego dla mojego męża i nie tylko 😉 Tym razem użyłam jagód i truskawek, ale równie dobre wychodzą z malinami, borówkami, brzoskwiniami. Wszystko zależy od upodobań i apetytu. Babeczki z kremem i owocami dość szybko się przyrządza. Można wcześniej upiec same babeczki, a udekorować je przed podaniem.
Babeczki z kremem i owocami to świetny pomysł również na przyjęcia urodzinowe – i dorosłych i dzieci – każdy je polubi 🙂
- 150 g miękkiego masła
- 100 g drobnego cukru
- 150 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (ewentualnie można dać aromat lub cukier waniliowy)
- mniej niż pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem, sodą. Miękkie masło zmiksować z cukrem, jajkami, ekstraktem. Dodać mąkę i wszystko dokładnie zmiksować. Masę wyłożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC i piec ok. 20 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić przy uchylonym piekarniku.
Składniki na krem:
- 300 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
Śmietanę mocno schłodzić, po czym ubić do sztywności. Pod koniec dodać cukier i ekstrakt. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać go na babeczki.
Śmietanę można opcjonalnie połączyć z mascarpone, wtedy ubić najpierw śmietanę a pod koniec dodać mascarpone i zmiksować bardzo krótko.
Ponadto:
- ok. 300 g owoców (truskawki, jagody, borówki, maliny)
Owoce wymyć, większe poprzekrawać na mniejsze cząstki, udekorować babeczki przed podaniem.
Smacznego!