Babeczki tiramisu

babeczki tiramisuBiszkoptowe babeczki tiramisu

To takie mini torciki tiramisu. Każdy ma swój kawałek, który jest kąskiem rozkoszy dla podniebienia. Zamiast robić jeden duży tort tiramisu, proponuję małą odmianę – mniejszą wersję babeczki tiramisu 🙂

Składniki na 12 sztuk:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek i ubijać do osiągnięcia sztywnej piany. Pod koniec zacząć dodawać małymi partiami cukier. Cały czas ubijać, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodawać po jednym żółtku, ubijając cały czas. Przesiać (stopniowo) obydwie mąki i bardzo delikatnie wymieszać do połączenia się składników (można mikserem na niskich obrotach). Masę wyłożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC i piec ok. 15 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić przy uchylonym piekarniku.

Opcjonalnie można dodać 2 łyżki kakao: albo posypać po wierzchu na wyłożoną surową masę, albo najpierw wyłożyć połowę, posypać kakao (po środku muffinka) i nałożyć pozostałą część ciasta. Można też dodać bezpośrednio do ciasta, wtedy należy zmniejszyć ilość mąki.

Składniki na poncz:

  • 1/3 szklanki amaretto (lub likieru kawowego)
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1/3 szklanki gorącej wody

Kawę rozpuścić w wodzie, wymieszać z likierem. Upieczone i wystudzone babeczki polać ponczem.

Składniki na krem:muffinki tiramisu

  • 150 ml śmietany kremówki
  • 150 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Śmietanę i serek mocno schłodzić. Śmietanę ubić do sztywności, dodać mascarpone i krótko zmiksować (lub wymieszać) dodając jednocześnie cukier (miksować krótko, aby masa się nie zważyła). Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać go na babeczki.

Ponadto:

  • 2 łyżki kakao
  • kilka kostek startej gorzkiej czekolady

Udekorowane śmietaną babeczki tiramisu oprószyć kakao lub startą czekoladą.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
risotto bolońskie
Risotto po bolońsku

Risotto po bolońsku Jedno z lepszych risotto mięsnych - risotto po bolońsku. Jak każde risotto - wymaga czasu i ciągłego...

Zamknij