Focaccia z pomidorkami koktajlowymi
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i bazylią
Focaccia, czyli włoskie drożdżowe ciasto, podawane przed głównym posiłkiem, to smaczna i łatwa do przygotowania przekąska. Można ją przygotować dzień wcześniej i wyrośnięte wstępnie ciasto przełożyć do lodówki, a w dzień imprezy jedynie ją upiec.
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i bazylią na pewno Wam posmakuje!
Składniki:
- 1 torebka suchych drożdży (7g)
 - ok. 550 g mąki pszennej (ja zmieszałam z 200 g mąką pszenną pełnoziarnistą)
 - ok. 450 ml letniej wody
 - 4 łyżki oliwy z oliwek
 - 2 płaskie łyżeczki soli
 - odrobina cukru
 
Drożdże wymieszać w 100 ml letniej wody z dodatkiem szczypty cukru. Odstawić na ok. 10 minut, aż zaczną pracować.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól i oliwę oraz zaczyn z drożdży. Całość zacząć wyrabiać dolewając stopniowo letnią wodę. Ciasto wyrabiać ręcznie lub mikserem nakładkami do ciasta drożdżowego. Po wyrobieniu powinno być elastyczne i sprężyste (wyrabiać ok. 10 minut).
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej wielkości (ok. 1-1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto delikatnie wyrobić, podzielić na dwie części i wyłożyć do formy (moja o wymiarach ok. 25×35 cm) wysmarowanej oliwą. Z ciasta wyjdą dwie focaccie, można je piec jedna po drugiej, można na raz np. na blaszce z piekarnika (jedna większa), a można też jedną porcję ciasta schować do lodówki pod przykryciem z folii i upiec następnego dnia.
Ciasto ugnieść dłońmi i zrobić w nim kilka wgłębień. Odstawić do napuszenia na ok. 30-50 minut.
Ponadto:
- kilka pomidorków koktajlowych
 - kilka listków świeżej bazylii
 - łyżeczka bazylii suszonej
 - 1/2 łyżeczki soli morskiej
 - 2-3 łyżki oliwy z oliwek
 
We wgłębienia focacci wlać oliwę, wcisnąć połówki pomidorków koktajlowych, całość posypać solą morską i suszoną bazylią. Focaccię pomidorkami koktajlowymi i bazylią wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika i piec ok. 25 minut, aż zbrązowieje. Na 1-2 minuty przed końcem pieczenia wyłożyć na nią świeże listki bazylii.
Ciepłą focaccię pokroić na kawałki, podawać z dobrą oliwą z oliwek.
Smacznego!
					


