Sernik kokosowy

Sernik kokosowy z musem malinowym i spodem z oreoSernik kokosowy z musem malinowym

Prosty, a bardzo smaczny i wykwintny sernik kokosowy, na spodzie z ciasteczek oreo, z szybkim musem malinowym zachwyci każdego.Sernik kokosowy z musem malinowym

Składniki na spód:

  • 350 g ciasteczek oreo (czekoladowe markizy z kremem czekoladowym)
  • 70 g masła

Masło rozpuścić w rondelku. Ciasteczka wrzucić do pojemnika malaksera i zmiksować je na proszek. Wsypać je do roztopionego masła i wymieszać, aby powstała jednolita masa.

Tortownicę o średnicy ok. 26 cm wyłożyć (sam spód) papierem do pieczenia i wysypać ciasteczka z masłem. Uklepać wyrównując wierzch. Schłodzić w lodówce przez czas przygotowywania masy serowej.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg zmielonego sera twarogowego
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • 4 łyżki maki ziemniaczanej

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski dodać ser, cukier i mąkę i wszystko krótko zmiksować. Następnie dodawać po jednym jajku, po dodaniu każdego krótko zmiksować masę. Na koniec wlać zawartość puszki z mlekiem kokosowym, zmiksować do połączenia się składników.

Masę serową wylać na przygotowany wcześniej i schłodzony spód.

Sernik kokosowy wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC (góra-dół) i piec ok. 15 minut, a po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120oC i piec kolejną godzinę. Sernik z wierzchu powinien być ścięty.

Sernik kokosowy wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.

Ponadto:

  • 250 g dżemu malinowego (lub truskawkowego) najlepiej bez pestek

Dżem umieścić w garnuszku, zagotować, mieszając co chwilę. Jeśli w dżemie są pestki, przecedzić dżem przez sitko. Gorący dżem wylać na schłodzony sernik, wyrównać i schłodzić.

Sernik kokosowy przechowywać w lodówce do 5 dni.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Krem z bobu i brokułów
Krem z bobu i brokułów

Krem z bobu i brokułów Aksamitna, gęsta, sycąca, kremowa zupa-krem z bobu i brokułów. Przepyszna i bardzo zdrowa! Do zrobienia...

Zamknij