Polędwiczka wieprzowa w ziołach
Polędwiczka wieprzowa w ziołach
Obok pieczonych polędwiczek wieprzowych, gorąco, a nawet bardziej niż gorąco polecam przepis na polędwiczkę wieprzową w ziołach. Smakowita, to mało powiedziane! Mięso z tego przepisu jest niesamowicie soczyste.
Idealna zarówno na obiad, jak i do kanapek na śniadanie czy lunch.
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1 ząbek czosnku
- rozmaryn (najlepiej świeży)
- tymianek (najlepiej świeży)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
Polędwiczkę wymyć, odciąć białe błony, wysuszyć ręcznikiem papierowym. Przyprawami i ziołami natrzeć (obłożyć) polędwiczkę, skropić oliwą z oliwek. Czosnek obrać, pokroić w plasterki, obłożyć nim polędwiczkę.
Mięso odstawić do lodówki na około godzinę.
Polędwiczkę wieprzową w ziołach położyć do naczynia żaroodpornego wypełnionego gorącą wodą (ok. 2 cm wody) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec ok. 30 minut.
Polędwiczkę wieprzową w ziołach wyjąć z naczynia i odczekać ok. 5-10 minut przed krojeniem, aby soki w środku się uspokoiły i mięso pozostało soczyste.
Smacznego!