Kasza z rukolą i figami
Kasza z rukolą, figami, białym serem i orzechami
Genialne danie! Kasza z rukolą i figami świetnie nada się na lunch, obiad czy kolację. Jest to lekkostrawne danie, które z pewnością posmakuje tym, którzy tak jak i ja kochają kasze!
Tym razem użyłam kaszy jęczmiennej wiejskiej, bogatej w błonnik i dającej na długo uczucie sytości. Kaszę tą powinny spożywać kobiety w ciąży, nadciśnieniowcy i osoby z wysokim poziomem złego cholesterolu. Do tego biały ser i orzechy – samo zdrowie na talerzu.
Składniki na 2 porcje:
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej
- 2 garście rukoli
- 2 świeże figi
- 120 g sera białego (twarogowego, koziego lub ewentualnie fety)
- garść orzechów włoskich
- oliwa
- sól
- pieprz
Kaszę płuczemy i gotujemy w osolonej lekko wodzie do miękkości (ok. 15 minut w niecałej szklance wody). Studzimy i mieszamy z łyżką oliwy.
Rukolę myjemy, osuszamy z nadmiaru wody.
Figi kroimy w ćwiartki, biały ser kruszymy na kawałki, a orzechy lekko podprażamy na suchej patelni.
W głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy na nią kaszę, orzechy, ser i rukolę. Doprawiamy do smaku i mieszamy. Gdy tylko rukola zacznie więdnąć, dodajemy figi, całość krótko mieszamy i wykładamy na talerze. Kaszę z rukolą i figami podajemy od razu po przygotowaniu lub po przestudzeniu (jako sałatkę).
Smacznego!