Grillowany dorsz na szparagach
Grillowany dorsz na szparagach z sosem cytrynowo-koperkowym
Niebanalny pomysł na danie obiadowe, jednocześnie – wbrew pozorom – szybkie i proste do przygotowania. Grillowany dorsz, do tego grillowane lub obgotowane delikatne szparagi, całość polana wyrazistym sosem cytrynowym z dodatkiem świeżego koperku – niebo w gębie!
Składniki na 2 porcje:
- 2-3 filety z dorsza
- 6-8 zielonych szparagów
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz i pieprz cytrynowy
Filety z dorsza oczyścić, usunąć ewentualne ości, wymyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek oprószyć solą, pieprzem (polecam pieprz cytrynowy) i skropić sokiem z cytryny.
Patelnię grillową posmarować cienko oliwą i na rozgrzaną układać kawałki ryby grillując ją z obydwu stron.
W międzyczasie przygotować szparagi: odłamać zdrewniałe końcówki, obrać. Szparagi można krótko ugotować w osolonej wodzie, można je też zgrillować na patelni grillowej – obok ryby.
Przygotowane szparagi ułożyć na talerzu, na nie położyć kawałki grillowanego dorsza, całość polać sosem cytrynowo-koperkowym.
Składniki na sos cytrynowo-koperkowy:
- 4 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
- sól
- pieprz cytrynowy
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Sosem polać grillowanego dorsza.
Do grillowanego dorsza na szparagach dobrze pasuje kasza kuskus, ugotowana kasza jaglana lub młode ziemniaczki z koperkiem.
Smacznego!