Chałka drożdżowa
Chałka drożdżowa
Chałka to drożdżowe, puszyste, słodkie ciasto, formą przypominające zapleciony warkocz. Chałkę uwielbiam z twarożkiem i miodem lub z domowej roboty dżemem, np. dżemem z dyni.
Chałkę z tego przepisu przygotowujemy dzień wcześniej i ciasto odstawiamy do wyrośnięcia do lodówki (na minimum całą noc). Ciasto może stać w lodówce nawet 2-3 dni. Jest to wygodne, bo pracę nad chałką dzielimy na kilka dni, przez co jej przygotowanie jest łatwiejsze.
- 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 25 g drożdży świeżych
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 5 łyżek cukru drobnego do wypieków
- 1 szklanka letniego mleka
- 50 g masła
- szczypta soli
Z drożdży zrobić rozczyn: pokruszyć je i rozetrzeć w 1/4 szklanki letniego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru. Odstawić na ok. 10 minut do czasu, aż zaczną pracować (rosnąć).
Masło roztopić i lekko przestudzić.
Mąkę przesiać do sporej miski, dodać cukier, sól, wymieszać. Po środku zrobić wgłębienie i w nie wbić jajka, żółtka (białek nie wyrzucać), wlać letnie mleko i wyrośnięty zaczyn. Całość miksować mikserem z nakładkami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Miksować kilka, a nawet kilkanaście minut aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od brzegów miski. Na koniec wlać roztopione masło, znów zmiksować.
Z ciasta uformować kulę, oprószyć mąką, przykryć folią i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
Po tym czasie ciasto wyjąć, ponownie wyrobić je (dłońmi), podzielić na dwie części i każdą z nich na 4. Z każdego kawałka uformować wałeczek. Chałkę zlepiamy jak na poniższym filmiku:
Uformowane chałki położyć na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić no podrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem (białkiem, które pozostało z ciasta na chałki) i posypać makiem, sezamem lub kruszonką. Odstawić na kolejne 30 minut.
Nagrzać piekarnik na ok. 175-180oC (góra-dół) i do nagrzanego wstawić wyrośnięte chałki. Piec je ok. 25 minut do zarumienienia.
Smacznego!