Ciasteczka owsiane z żurawiną
Ciasteczka owsiane z żurawiną
Nie są to tradycyjne, mocno kruche ciasteczka owsiane, ani też miękkie ciastka owsiane ze śliwką, a raczej połączenie płatków owsianych i żurawiny, czyli dwóch bardzo zdrowych produktów mających długą listę swoich korzystnych właściwości. Ciasteczka owsiane z żurawiną są bardzo mało kaloryczne i są bardzo zdrowe! Lista produktów potrzebnych do ich upieczenia jest niewielka, a pracy przy nich jest również niedużo. Ponadto – najważniejsze – są bardzo smaczne!
- 280 g płatków owsianych
- 50 g żurawiny suszonej
- 0,4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 190 ml wody
- 1 łyżka miodu
- 1 czubata łyżka masła (ok. 15 g)
Do niewielkiego rondla wlać wodę, dodać masło i całość podgrzać, aż masło się rozpuści. Dodać miód, rozpuścić go również.
Płatki owsiane zmielić w malakserze ale tylko do uzyskania konsystencji otrębów (czyli nie mielimy ich na proszek a tak, aby były drobne kawałki płatków). W sklepach są również dostępne już zmielone płatki owsiane. Żurawinę drobno posiekać (można to zrobić również w malakserze).
Płatki owsiane wymieszać z żurawiną, sodą, po czym wlać do nich wodę z masłem i miodem (może być gorąca) i całość wymieszać dokładnie. Początkowo masa będzie dość kleista, ale gdy płatki wchłoną nadmiar wody (odczekać kilka minut), stanie się bardziej zwarta.
Z masy lepić kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczać je na grubość ok. 4-5 mm (można również rozwałkować całą masę i wykrawać w niej ciasteczka, ale sposób z lepieniem kulek i ich spłaszczaniem jest dużo łatwiejszy i szybszy). Ciasteczka owsiane z żurawiną układać w niewielkich odstępach od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 170-180oC piekarnika (termoobieg), piec ok. 20 minut, w międzyczasie raz przewrócić je na drugą stronę.
Ciasteczka owsiane z żurawiną wystudzić na kratce. Można je przechowywać do tygodnia w zamkniętym pojemniku.
Smacznego!