Ciastka owsiane ze śliwką
Ciastka owsiane ze śliwką suszoną
Nie są to tradycyjne chrupiące ciastka owsiane, które wielokrotnie robiłam, a delikatne, miękkie ciastka owsiane ze śliwką suszoną. Są zdrowe, dzięki zawartości płatków owsianych i miodu. Dodatek zdrowej śliwki suszonej świetnie je wzbogaca, a co więcej – doskonale wpływa na przemianę materii. Ponadto mają niewielką ilość tłuszczu, bo jedynie 4 łyżki oleju!
- 2 jajka
- 1/2 szklanki miodu płynnego
- 1/2 szklanki cukru brązowego (można dać Muscovado)
- 4 łyżki oleju
- 1 szklanka mąki razowej (można zastąpić zwykłą pszenną)
- 2 szklanki płatków owsianych zwykłych
- 250 g śliwek suszonych
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Śliwki suszone posiekać na drobniejsze kawałki (jedną śliwkę podzielić na ok. 2-4 części). W misce wymieszać ze sobą: mąkę, sodę oczyszczoną, sól, płatki owsiane. W drugiej misce roztrzepać jajka, dodać miód, cukier, olej, ekstrakt waniliowy. Wszystko razem wymieszać (można krótko mikserem). Do wymieszanych składników dodać składniki z drugiej miski (sypkie) i całość połączyć ze sobą (można łyżką, można krótko mikserem). Na koniec dodać śliwki, wymieszać.
Ciasto będzie dość klejące, więc najlepiej nabierać je łyżką i wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w sporych odstępach od siebie (dość mocno rosną). Mi wyszły 2 blaszki tych ciastek. Ciastka owsiane ze śliwką lekko spłaszczyć. Wstawić je do piekarnika nagrzanego do ok. 170oC i piec ok. 10-13 minut do zezłocenia.
Ciastka przełożyć na kratkę, wystudzić.
Ciastka owsiane ze śliwką suszoną przechowywać w zamkniętym pojemniku do tygodnia.
Smacznego!