Pizza bez wyrastania
Szybka pizza bez wyrastania na cienkim spodzie
Miałam ogromną ochotę na pizzę. Domową! Nie na wynos! Nie chciało mi się czekać, aż ciasto wyrośnie, jak przy tradycyjnej pizzy na świeżych drożdżach, znalazłam jednak zamiennik. Pizza na suchych drożdżach (pizza bez wyrastania) okazała się świetnym pomysłem. Ciasto na pizzę bez wyrastania robi się bardzo szybko i co najważniejsze – nie trzeba odczekiwać godziny lub więcej na to, aby ciasto wyrosło. Ciasto rośnie w piekarniku. Jest to pizza na cienkim spodzie, jednak jest tak pyszna, że na pewno powtórzę ten wyrób! I co ważne – pizzę miałam szybciej, niż gdybym ją zamówiła na telefon! 😉
Z poniższego przepisu wyszły mi 3 pizze o średnicy ok. 30 cm.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1,5 torebki suchych drożdży (ok. 12 g)
- 1 szklanka letniej wody
- 3 łyżki oliwy
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier, drożdże. Wbić jajko, wlać oliwę oraz wodę. Wszystko dokładnie wyrabiać (ja używałam miksera – nakładek do ciasta drożdżowego, ale można też robić to rękoma) przez kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od brzegów miski.
Ciasto podzielić na części i rozciągnąć (ewentualnie użyć wałka, jednak nie wałkować za bardzo, aby ciasto nie straciło elastyczności) na pożądaną wielkość (powinno być cienkie, brzegi nieco grubsze). Wyłożyć je na blaszki (wcześniej naoliwione i wysypane mąką) do pizzy, ewentualnie można na blachę od piekarnika (jeśli jest nieprzywierająca, ale i tak proponuję posmarować ją lekko oliwą).
Na ciasto wyłożyć sos pomidorowy oraz ulubione dodatki (ser, szynka, salami, pieczarki, oliwki, kapary,…).
Pizzę bez wyrastania wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC piekarnika (można kilka na raz, z termoobiegiem) i piec ok. 15 minut do zarumienienia. Po wyjęciu pokroić na trójkąty, podawać oczywiście gorącą! 🙂
Smacznego!
Spodobał Ci się przepis? Polub mnie na facebooku, a będziesz na bieżąco!