Sałatka ryżowa z tuńczykiem

sałatka ryżowa z tuńczykiemSałatka ryżowa z tuńczykiem

Bardzo smaczna i lekka sałatka ryżowa z tuńczykiem, kukurydzą, jajkiem. Robi się ją dość szybko. Świetnie nadaje się na przyjęcia domowe, na kolację czy nawet do zabrania do pracy na lunch.

Zdrowy ryż w połączeniu z jeszcze zdrowszym tuńczykiem to połączenie idealne. Ta sałatka ryżowa z tuńczykiem na pewno Wam posmakuje.

Składniki:

  • 1/2-3/4 szklanki ryżu białego
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 3 jajka
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz

Ryż ugotować w osolonej wodzie ale nieco krócej niż czas, jaki podano na opakowaniu. Moja technika gotowania ryżu na sypko:

w rondlu rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić na niego ryż i wymieszać, aż cały będzie pokryty olejem. Powinien się nieco podgrzać w tym rondlu. Następnie wlać wodę w ilości podwójnej do ilości ryżu (1 szklanka ryżu = 2 szklanki wody), zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do wyparowania wody. W tym przepisie (na sałatkę) proponuję jednak dać mniejszą ilość wody, gdyż ryż gotujemy krócej, a później przepłukujemy go zimną wodą.

Ryż, jak wspomniałam powyżej, przepłukać zimną wodą. Odcedzić.sałatka z ryżem i tuńczykiem

Tuńczyka odcedzić z wody, kukurydzę również. Wszystkie produkty wrzucić do miski. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić i pokroić je w drobną kostkę. Cebulę bardzo drobno posiekać. Jajka i cebulkę dodać do pozostałych składników. Sałatkę ryżową z tuńczykiem połączyć z majonezem i jogurtem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i schłodzić przed podaniem.

Sałatkę ryżową z tuńczykiem przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
makaron z szynką i groszkiem
Makaron z szynką i groszkiem

Makaron z szynką i groszkiem zielonym Danie bardzo proste i szybkie do wykonania. Do niego najlepsza jest szynka parmeńska lub...

Zamknij