Pomidory z sosem czosnkowym

pomidory z sosem czosnkowym i seremPomidory z sosem czosnkowym i serem

Pierwszy raz spróbowałam tego dania u Teściowej. Jest to prosta, szybka i niezwykle smaczna przekąska, którą można jeść jako samo danie lub jako dodatek np. do dania obiadowego, grilla. Świetnie się sprawdza też na imprezkach, przyjęciach. Kiedyś na imprezach domowych królowały pomidory posypane posiekanym szczypiorkiem, dzisiaj ta przystawka będzie lepszym rozwiązaniem, a sos czosnkowy na pewno posmakuje niejednemu gościowi.

Składniki:

  • kilkanaście sztuk pomidorków koktajlowych (mogą być to również pomidory malinowe, śliwkowe lub inne)
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (np. greckiego)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pół łyżeczki cukru
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • ser żółty twardy

Pomidory umyć, przekroić na połówki (większe pomidory pokroić na niezbyt cienkie plastry) i ułożyć na talerzu/półmisku.pomidory z sosem czosnkowym

Do miseczki wlać jogurt, dodać majonez, sok z cytryny i przyprawy a także przeciśnięty czosnek. Dokładnie wszystko wymieszać (najlepiej, aby sos odstał w chłodnym miejscu ok. 30 minut, aby składniki się „przegryzły”). Polać sosem pomidory, a na to zetrzeć ser na tarce o grubych oczkach. Udekorować np. listkiem bazylii.

Pomidory z sosem czosnkowym podawać od razu.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
makaron-z-grzybami
Makaron z sosem grzybowym

Makaron z sosem grzybowym Jesienią, po grzybobraniu, zaraz obok risotto z grzybami, to obowiązkowe danie w moim menu :) Najlepiej...

Zamknij