Strucla z serem
Strucla z serem i kruszonką o cytrynowej nucie
Uwielbiam ten smak – lekko cytrynowa strucla z serem (twarogiem), a do tego chrupiąca z każdym kęsem kruszonka… Ciasto drożdżowe z tego przepisu jest bardzo wdzięczne, ładnie rośnie i przyjemnie się je „roluje” w struclę. Ciasto drożdżowe na maślance jest wilgotne, dzięki temu na drugi dzień strucla z serem jest równie smaczna.
- 3 szklanki mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 1/2 szklanki maślanki
- 50 g masła
- 3-4 łyżki cukru
- szczypta soli
- skórka otarta z 1 cytryny
Z drożdży zrobić rozczyn: pokruszyć je i rozpuścić w letniej maślance (zamiast maślanki można dać kefir lub płynny jogurt naturalny) z dodatkiem szczypty cukru i mąki. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do podrośnięcia (drożdże zaczną pracować).
Masło rozpuścić, wystudzić lekko. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, jajka, pozostałą maślankę, skórkę z cytryny oraz rozczyn z drożdży. Mikserem z nakładkami do ciasta drożdżowego (chyba, że wolicie ręcznie) wyrabiać ciasto do czasu, aż będzie elastyczne i będzie odchodziło od miski i nakładek miksera. Na sam koniec wlać roztopione i wystudzone masło, zmiksować. Wyrobione ciasto lekko oprószyć mąką, przykryć lnianą ściereczkę i odstawić w lekko ciepłe miejsce do podrośnięcia (ciasto musi podwoić swą objętość) – ok. 60-90 minut.
W tym czasie przygotować masę serową.
Składniki na masę serową:
- 500 twarogu (u mnie półtłusty)
- 1/3-1/2 szklanki cukru (w zależności od pożądanej słodyczy i kwasowości twarogu)
- 10 g cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 50 g masła
Wszystkie składniki (poza masłem) wrzucić do miski i rozgnieść widelcem, wymieszać. Białek nie wylewać. Masło roztopić, lekko wystudzić i wlać do masy serowej, wymieszać, odstawić.
Gdy ciasto już wyrośnie, podzielić je na pół i z każdej połówki rozwałkować (ewentualnie posypując mąką) prostokąt o bokach ok. 25 i 35 cm. Na środku każdego prostokąta (wzdłuż) wyłożyć po połowie masy serowej. Następnie zwinąć oba zewnętrzne boki na środkową część(jak na zdjęciach). Boki zawinąć lekko pod spód. Oba strucle z serem położyć na dużej blaszce na papierze do pieczenia w odstępach od siebie (ja oddzieliłam je keksówką, aby nie zetknęły się ze sobą i by nie „rozlały” się za bardzo podczas pieczenia. Strucle z serem przykryć ściereczką i odstawić ponownie do lekkiego podrośnięcia (ok. 30 minut).
Przygotować kruszonkę.
Składniki na kruszonkę:
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 100 g mąki pszennej
Masło roztopić, wsypać cukier i mąkę i wszystko ze sobą wymieszać. Rozetrzeć palcami tak, by powstała kruszonką.
Gdy oba strucle z serem nieco podrosną, przeciąć je wzdłuż, ostrym nożem, posmarować białkiem (które pozostało z masy twarogowej) roztrzepanym z odrobiną mleka i posypać kruszonką. Wstawić je do piekarnika nagrzanego do ok. 180oC i piec ok. 30 minut do zarumienienia. Strucle z serem wyjąć i studzić na kratce.
Pozostałe białka można wykorzystać na inne przepisy.
Smacznego!