Roladki z kurczaka w boczku
Roladki z kurczaka w boczku z serem
Pomysł na odmienny obiad, zamiast tradycyjnych kotletów, czy roladek z suszonymi pomidorami. Do przygotowania tego dania można użyć kurczaka bądź indyka. Oba rodzaje mięs smakują podobnie. Dzięki dodatkowi boczku, mięso jest soczyste w środku i nie wysusza się podczas smażenia. Nie przejmujcie się ilością kalorii – tłuszcz z boczku wytopi się na patelni. Dodatek ciągnącego sera natomiast u każdego wywoła uśmiech a twarzy i cieknącą ślinkę 😉
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- kilka cienkich plastrów boczku wędzonego
- kawałek sera mozzarella
- sól
- pieprz
Piersi z kurczaka dokładnie wymyć i usunąć zbędne błony. Przekroić je tak, aby uzyskać dużą powierzchnię, którą łatwo można będzie zwinąć w roladkę. Jeśli kawałki są grube – można je lekko rozbić tłuczkiem. Kurczaka przyprawić solą i pieprzem i nałożyć na każdy kawałek sporą ilość sera (ja użyłam startą mozzarellę, bo akurat taką miałam, ale również można kłaść ser pokrojony w plastry). Każdy kawałek zwinąć jak roladę, a po zewnętrznej stronie owinąć każdą roladkę boczkiem (dość ciasno). Roladki można spiąć wykałaczkami, aby się nie rozleciały. Roladki można piec w piekarniku, na patelni zwykłej lub grillowej (szczegółowe informacje dostępne są tutaj). Ja użyłam tym razem patelni grillowej.
Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju i układać na niej roladki. Obsmażyć na złoto z każdej strony, po czym zmniejszyć temperaturę i przykryć je pokrywką, aby upiekły się również w środku. Roladki powinny być na patelni kilka minut z każdej strony (uzależnione jest to od grubości roladek).
Roladki podawać z puree, pieczonymi ziemniakami lub ugotowanymi ziemniakami.
Smacznego!