Zupa gulaszowa
Zupa gulaszowa
Pyszna, sycąca, mocno pożywna zupa gulaszowa. Przepis jest dość prosty, a smak na pewno zadowoli niejednego łasucha.
Zupę gulaszową możecie przygotować z ulubionego kawałka mięsa. Ja wybrałam kawałek szynki oraz wołowiny, ale możecie również użyć np. łopatki.
Zupa gulaszowa wywodzi się z Węgier i z reguły podawana jest w kociołkach (tradycyjnie nawet robiona była w kociołku nad ogniskiem), aby dłużej zachowała wysoką temperaturę.
- 1 kg mięsa (łopatka, szynka, wołowina)
- 1 czerwona papryka
- 2 małe marchewki
- 3 ziemniaki
- kawałek korzenia pietruszki
- kawałek selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 10 małych pieczarek (opcjonalnie)
- 1 puszka pomidorów
- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
- olej
- liść laurowy
- ziele angielskie
- papryka w proszku słodka (1/2 łyżeczki)
- papryka w proszku ostra (1/2 łyżeczki)
- sól
- pieprz
Mięso wymyć i pokroić w kostkę o boku ok. 2 cm. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa, wymieszać dodając ok. 2 łyżki oleju, liść laurowy i ziele angielskie. Odstawić na min. pół godziny w chłodne miejsce.
Przygotować warzywa:
ziemniaki i marchew pokroić w kostkę (ewentualnie część marchewki można zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Seler i pietruszkę przekroić na mniejsze kawałki. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę (dość sporą). Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. Cebulę posiekać.
W głębokiej patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć na nim posiekaną cebulę, dodając po chwili mięso. Całość smażyć do lekkiego zarumienienia, po czym przełożyć do sporego garnka i zalać gorącą wodą, zagotować, po czym zmniejszyć ogień i dusić ok. 30-40 minut.
Na tej samej patelni podsmażyć pieczarki, dusić do odparowania nadmiaru wody.
Wszystkie pokrojone warzywa dorzucić do zupy gulaszowej, gdy mięso będzie dość miękkie, dodać sól i pieprz. Całość gotować kolejnych ok. 15 minut do miękkości warzyw.
Po tym czasie do zupy gulaszowej wlać pomidory z puszki i dodać koncentrat pomidorowy, zagotować i doprawić do smaku.
Zupę gulaszową podawać z pieczywem. Można posypać ją posiekaną natką pietruszki lub startym żółtym serem, który się na niej rozpuści.
Jeśli szukacie nieco lżejszych zup niż zupa gulaszowa, zapraszam do działu zupy – tam każdy znajdzie coś dla siebie.
Smacznego!