Trufle kokosowe
Trufle kokosowe z kaszy jaglanej
Jedliście zdrowe trufle kokosowe? Brzmi niewiarygodnie? A jednak! Trufle kokosowe z kaszy jaglanej (kokosowe trufle jaglane) to alternatywa dla dbających o linię. Robi się je o wiele szybciej niż trufle z białej czekolady i wiórków kokosowych, jakie miałam okazję robić wcześniej, a są tak zdrowe, że z ręką na sercu polecam nawet dzieciakom, zamiast kupnych słodyczy.
Kasza jaglana – nie dość, że zdrowa, to na dodatek pasująca i do słodyczy i do wytrawnych potraw. Za to tak bardzo ją uwielbiam. Trufle kokosowe to mój ostatni wynalazek, idealny, gdy ma się zachcianki na małe co nieco 😉
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 1/3 szklanki suchej kaszy)
- 2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki cukru pudru
Kaszę jaglaną wypłukać pod bieżącą wodą. Płukać na sitku tak długo, aż woda będzie czysta, klarowna. Wsypać ją na wrzątek (ok. 1 i 1/3 szklanki wody) i gotować do miękkości, aż wchłonie cały płyn. Lekko przestudzić.
Do malaksera wsypać ciepłą jeszcze kaszę jaglaną, wiórki kokosowe oraz cukier puder i wszystko zmiksować na gładką masę.
Z masy lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Opcjonalnie obtoczyć je w wiórkach kokosowych.
Trufle kokosowe można również obtoczyć w rozpuszczonej czekoladzie deserowej, podobnie, jak robiłam to przy kokosankach w czekoladzie.
Trufle kokosowe schłodzić w lodówce i spożyć w ciągu kilku dni.
Smacznego!