Sałatka z kurczakiem wędzonym

sałatka z wędzonym kurczakiemSałatka z kurczakiem wędzonym i ryżem

Przepis na sałatkę z kurczakiem wędzonym jest w naszej rodzinie od wielu lat. Ostatnio wertując zeszyt z przepisami mojej mamy, odnalazłam go, gdyż szukałam starych, ulubionych smaków z dzieciństwa. Już czytając przepis wiedziałam, że to jest to, na co mam ochotę.

Sałatka z kurczakiem wędzonym nie jest mało pracochłonna, oddzielenie mięsa od kości wymaga sporo czasu i precyzji, ale efekt ostateczny jest warty tego.

Robiłam już kilka sałatek z kurczakiem wędzonym ale ta zdecydowanie najbardziej mi smakuje.

Składniki:

  • 2 nogi z kurczaka wędzonego (ok. 500-600 g)
  • niepełna szklanka ryżu białego
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1/2 puszki ananasa (opcjonalnie)
  • papryka czerwona
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz

kurczak wędzony - sałatkaRyż ugotować w osolonej wodzie, ale krócej niż w czasie, jaki podano na opakowaniu (po połączeniu go z majonezem jeszcze trochę spęcznieje, więc powinien był lekko twardawy). Odcedzić go i przelać zimną wodą. Ocieknięty z wody wrzucić do miski.

Kurczaka wędzonego obrać ze skóry i dokładnie odsunąć mięso od kości. Mięso pokroić w kostkę (ok. 1/2-1 cm) i dodać do ryżu.

Paprykę wymyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę i wrzucić do miski. Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do pozostałych składników.

Jeśli lubicie mieszać słone ze słodkim (a dokładniej: mięso z owocami), można dodać pokrojonego w niewielkie kawałki ananasa z puszki. Przy wersji bardziej wytrawnej – ananasa należy pominąć.sałatka z kurczakiem wędzonym

Pietruszkę wymyć i drobno posiekać, dodać ją do całej reszty.

Sałatkę z kurczakiem wędzonym doprawić solą, pieprzem, dodać majonez wymieszany z jogurtem naturalnym (dzięki niemu sałatka będzie miała mniej kalorii niż gdybyśmy zamienili go na większą ilość majonezu) i wszystko dokładnie ze sobą wymieszać.

Sałatkę należy schłodzić przed podaniem, aby wszystkie smaki się nieco „przegryzły”. Spożyć w ciągu 2-3 dni, przechowywać w lodówce, gdyż dość szybko się psuje.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Muffinki marchewkowe
Muffinki marchewkowe

Muffinki marchewkowe z orzechami włoskimi i żurawiną Zaraz obok ciasta marchewkowego, muffinki marchewkowe to mój ulubiony wypiek z wykorzystaniem marchewki....

Zamknij