Sałatka z kurczakiem wędzonym
Sałatka z kurczakiem wędzonym i ryżem
Przepis na sałatkę z kurczakiem wędzonym jest w naszej rodzinie od wielu lat. Ostatnio wertując zeszyt z przepisami mojej mamy, odnalazłam go, gdyż szukałam starych, ulubionych smaków z dzieciństwa. Już czytając przepis wiedziałam, że to jest to, na co mam ochotę.
Sałatka z kurczakiem wędzonym nie jest mało pracochłonna, oddzielenie mięsa od kości wymaga sporo czasu i precyzji, ale efekt ostateczny jest warty tego.
Robiłam już kilka sałatek z kurczakiem wędzonym ale ta zdecydowanie najbardziej mi smakuje.
Składniki:
- 2 nogi z kurczaka wędzonego (ok. 500-600 g)
- niepełna szklanka ryżu białego
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1/2 puszki ananasa (opcjonalnie)
- papryka czerwona
- natka pietruszki
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Ryż ugotować w osolonej wodzie, ale krócej niż w czasie, jaki podano na opakowaniu (po połączeniu go z majonezem jeszcze trochę spęcznieje, więc powinien był lekko twardawy). Odcedzić go i przelać zimną wodą. Ocieknięty z wody wrzucić do miski.
Kurczaka wędzonego obrać ze skóry i dokładnie odsunąć mięso od kości. Mięso pokroić w kostkę (ok. 1/2-1 cm) i dodać do ryżu.
Paprykę wymyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę i wrzucić do miski. Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do pozostałych składników.
Jeśli lubicie mieszać słone ze słodkim (a dokładniej: mięso z owocami), można dodać pokrojonego w niewielkie kawałki ananasa z puszki. Przy wersji bardziej wytrawnej – ananasa należy pominąć.
Pietruszkę wymyć i drobno posiekać, dodać ją do całej reszty.
Sałatkę z kurczakiem wędzonym doprawić solą, pieprzem, dodać majonez wymieszany z jogurtem naturalnym (dzięki niemu sałatka będzie miała mniej kalorii niż gdybyśmy zamienili go na większą ilość majonezu) i wszystko dokładnie ze sobą wymieszać.
Sałatkę należy schłodzić przed podaniem, aby wszystkie smaki się nieco „przegryzły”. Spożyć w ciągu 2-3 dni, przechowywać w lodówce, gdyż dość szybko się psuje.
Smacznego!