Polędwiczki z suszonymi pomidorami
Wieprzowe polędwiczki z suszonymi pomidorami i sosem śmietanowym
Polędwiczki wieprzowe to mięso, które nie wymaga wiele wprawy. Jest łatwe do przygotowania i bardzo smaczne, pod warunkiem, że jest dobrze zrobione. Przede wszystkim mięsa nie wolno smażyć czy gotować za długo, bo stanie się twarde i gumowe.
Polędwiczki z suszonymi pomidorami i sosem śmietanowym to świetne danie na obiad dla całej rodziny, do przygotowania w zaledwie kilka minut.
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa (moja o wadze ok. 400 g)
- 1/3-1/2 słoiczka suszonych pomidorów
- 200 ml śmietanki kremówki
- 1/3 szklanki wody lub bulionu
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Polędwiczkę wymyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym i odciąć z niej białe błony. Pokroić ukośnie w plastry o szerokości ok. 1,5 cm. Każdy plaster lekko rozbić dłonią.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów. Na gorący olej układać polędwiczki i smażyć ok. 1,5 minuty z każdej strony do zarumienienia. Gdy mięso jest na patelni już na drugiej stronie, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Następnie zdjąć mięso z patelni i na tą samą wsypać suszone pomidory pokrojone w mniejsze kawałki. Krótko podsmażyć, po czym wlać śmietankę kremówkę i 1/3 szklanki wody lub bulionu, zagotować. Gdy sos zacznie nieco gęstnieć, włożyć z powrotem usmażone polędwiczki. Poddusić 1 minutę.
Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki.
Wieprzowe polędwiczki z suszonymi pomidorami podawać z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką. Ja podałam z młodą fasolką szparagową z masełkiem.
Smacznego!