Pizza
Idealna Pizza
Prawdziwa włoska pizza to prostota i minimalizm. Jak najmniej składników, ale jak najlepszej jakości! Sekret dobrej pizzy tkwi w cieście i sosie pomidorowym. Najlepiej, aby pizza wypiekana była w piecu opiekanym drewnem i na specjalnym spodzie, ale dobry piekarnik też się do tego nada.
Pizzę możemy komponować dowolnie, pamiętając o zasadzie, że „im mniej, tym lepiej”. Jako dodatki można użyć: mozzarellę, sery żółte, sery pleśniowe, oliwki, salami pepperoni, kapary, wędzony boczek, rukolę, anchois, szparagi, papryczki jalapeno, pieczarki.
Ciasto na pizzę
Ciasto na pizzę jest nieziemskie, a połączenie delikatnego sera i doprawionych pomidorów sprawia, że na jednym kawałku nikt nie skończy! Do tego obowiązkowo świeża bazylia i mamy klasykę w najlepszym wydaniu.
Z poniższego przepisu wychodzi ok. 2-3 sztuk o średnicy ok. 30 cm, w zależności od upodobań co do grubości ciasta. Jeśli nie lubicie czekać, aż ciasto na pizzę wyrośnie, proponuję Wam pizzę bez wyrastania – pizzę na cienkim spodzie.
Składniki:
- 35 g świeżych drożdży
- 500 g mąki (ok. 3 szklanki)
- 300 ml letniej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- płaska łyżeczka soli
- szczypta cukru
Z drożdży najpierw zrobić rozczyn: wkruszyć je do kubeczka, dodać odrobinę cukru, zalać kilkoma łyżkami letniej wody, wsypać 2 łyżki mąki i wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 15 minut do podrośnięcia.
Pozostałą mąkę przesiać do miski, zrobić w niej wgłębienie, dodać oliwę z oliwek, sól, wodę i rozczyn. Wyrobić dość długo mikserem z nakładkami do ubijania (lub ręcznie, jeśli macie tyle siły) do momentu, aż ciasto będzie gładkie, jednolite. Uformować kulę. Oprószyć lekko mąką, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (musi podwoić swoją objętość) na ok. 1-1,5 godziny.
Sos pomidorowy
Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem, zamiast kupnego sosu lub keczupu, będzie zrobienie sosu pomidorowego samodzielnie. Nie jest to trudne zadanie, a smak jest wart każdej poświęconej minuty.
Składniki:
- puszka pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- cukier
- bazylia (preferuję świeżą ale może być też suszona)
Pomidory wlać na patelnię razem z sosem z puszki, wycisnąć przez wyciskarkę czosnek i gotować aż do odparowania wody (sos musi mieć konsystencję rzadkiego koncentratu pomidorowego/passaty). Dodać przyprawy według uznania biorąc pod uwagę to, iż sos musi mieć dość konkretny, intensywny smak. Sos można zblendować.
Ponadto:
- mozzarella
- świeża bazylia
- salami pepperoni
- oliwki
- pozostałe dodatki wedle upodobań
Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i rozłożyć na naoliwionych blaszkach. Na spód wyłożyć sos pomidorowy i ser, a na to dodatki wedle uznania. Piec ok. 15-20 minut w ok. 220oC. Pizzę podawać gorącą.
Smacznego!
Spodobał Ci się przepis? Polub mnie na facebooku, a będziesz na bieżąco!