Makaron z kurczakiem i pieczarkami
Makaron z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym
Kolejny obiad z serii szybkich 🙂 Tym razem nie miałam przygotowanego obiadu, więc gdy nadeszła jego pora, musiałam coś na szybko wykombinować. Znów zrobiłam rozeznanie posiadanych w lodówce produktów i szybko wpadł mi do głowy pomysł na makaron z kurczakiem i pieczarkami.
Obiad robi się z mgnieniu oka, wystarczy kilkanaście minut i gotowe, a smak na pewno zachwyci wielbicieli śmietanowych sosów.
- 160-180 g makaronu (u mnie penne)
- 1 pierś z kurczaka
- kilka pieczarek (u mnie 4 bardzo spore)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/4 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- ok. 200 ml śmietany (może być 18% a może być też połączona z kremówką, ja dałam mniej więcej pół na pół)
- kilka kropel soku z cytryny
- kilka łyżek oleju
- sól
- pieprz
Pierś z kurczaka wymyć i pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki obrać i pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny (aby nie ciemniały). Na sporej patelni rozgrzać olej. Wrzucić posiekaną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Chwilę razem podsmażyć. Dodać pokrojone pieczarki, smażyć do odparowania nadmiaru wody, przyprawić solą i pieprzem. Zdjąć z patelni. Na tej samej podsmażyć kurczaka na niewielkiej ilości oleju. Gdy kurczak będzie zarumieniony, dodać podsmażone pieczarki. W tym samym momencie wlać na patelnię śmietanę. Sos, który powstanie, powinien być dość gęsty ale na tyle, aby spokojnie mógł obtoczyć makaron. Przyprawić do smaku, dodać posiekaną pietruszkę. Do sosu wrzucić odcedzony makaron, dokładnie wymieszać.
Makaron z kurczakiem i pieczarkami nakładać na głębokie talerze i podawać gorący.
Smacznego!