Kurczak z warzywami w sosie pomidorowym
Kurczak z warzywami w sosie pomidorowym
Jednogarnkowe danie, proste do przyrządzenia. Można je podawać z ryżem, makaronem lub kaszą (np. pęczak). Mi kurczak z warzywami w sosie pomidorowym najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym na sypko.
Składniki na 4 porcje:
- 1 duża pierś z kurczaka
- 1/2 cukinii
- 1/2 papryki (ja użyłam białej, ale może być o innym kolorze)
- 6 średnich pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 300 ml passaty pomidorowej
- 200 ml bulionu lub wody
- olej
- słodka i ostra papryka w proszku
- curry
- sól
- pieprz
Kurczaka wymyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, usunąć białe „włókna” i pokroić w kostkę. Oprószyć go przyprawami i odstawić na kilkanaście minut.
Cukinię, paprykę i obrane pieczarki pokroić w kostkę.
Na głębokiej patelni (a najlepiej w woku) podgrzać oliwę i wrzucić na nią pieczarki. Po 2-3 minutach dodać przeciśnięty czosnek oraz paprykę i cukinię. Całość smażyć na dość mocnym ogniu, aż składniki się nieco zarumienią. Zdjąć je z patelni i na tej samej podsmażyć kurczaka na odrobinie oleju.
Gdy kurczak będzie gotowy, wrzucić z powrotem warzywa, dodać kukurydzę z puszki (odcedzoną i opłukaną) i zalać wszystko bulionem (wodą) oraz passatą pomidorową (zamiast niej można użyć np. pomidorów w puszce – wtedy należy dać nieco więcej pomidorów, a mniej wody).
Kurczaka z warzywami w sosie pomidorowym doprawić do smaku. Podawać np. z ryżem.
Smacznego!