Ciastka z musli
Ciastka z musli
Przepyszne, mocno chrupiące, napakowane bakaliami i płatkami owsianymi ciastka z musli. W związku z tym, iż w ich środku jest dużo zdrowych składników, poczucie winy przy ich jedzeniu jest mniejsze 😉 No na pewno są to zdrowsze ciastka niż te, jakie możemy kupić w sklepie 🙂
Składniki na 2 blaszki ciastek:
- 200 g masła
- 2/3 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej (ja wymieszałam z mąką razową)
- 2,5 szklanki musi (najlepiej zrobionego samodzielnie z płatków owsianych, żytnich, otrębów i bakalii oraz suszonych owoców)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
Masło roztopić w garnku, przestudzić, dodać do niego cukier i zmiksować, aby cukier się nieco rozpuścił. Dodać jajko, zmiksować.
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, sodę i sól i wsypać wszystko do roztopionego masła, zmiksować.
Do ciasta wsypać musli, wymieszać.
Masę na ciastka z musli nakładać łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczać. Ciastka z musli wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec ok. 15 minut do ich zezłocenia. Jeśli macie termoobieg w piekarniku, można jednocześnie wstawić dwie blaszki i piec ciastka na raz.
Po upieczeniu lekko ostudzić ciastka, po czym przełożyć je na kratkę i dostudzić na kratce.
Ciastka z musli można przechowywać w zamkniętym pojemniku do tygodnia – o ile tyle wytrzymają.
Smacznego!