Makaron z kiełbasą w sosie pomidorowym
Makaron z kiełbasą w sosie pomidorowym
Danie niemal ekspresowe. W lodówce została mi kiełbasa niewykorzystana na ostatnim ognisku, a makaron i puszki z pomidorami mam zawsze w kuchennej szafce, tak więc połączyłam te składniki i przyznam, że wyszło bardzo świetne danie.
Zamiast kiełbasy do sosu można dodać np. kawałek boczku lub szynki. Ser natomiast to świetny dodatek, najsmaczniejszy lekko roztopiony, ciągnący… 🙂
Składniki:
- 160-180 g makaronu (np. penne, farfalle)
- 1-2 kiełbasy
- puszka pomidorów
- 1/2 cebuli
- ząbek czosnku
- kawałek mozzarelli
- papryczka chilli (opcjonalnie)
- 1-2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Na sporej patelni lub w woku rozgrzać olej. Cebulę posiekać w kostkę lub w pióra, podsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać przeciśnięty czosnek i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smażyć chwilę wszystko razem. Kiełbasę zalać pomidorami z puszki i gotować tak długo, aż z pomidorów odparuje większa część wody i nabiorą konsystencję sosu. Sos pomidorowy doprawić solą, pieprzem i chilli. Mozzarellę pokroić w drobną kosteczkę. Odcedzony makaron wrzucić do sosu i wszystko razem wymieszać, aby makaron był cały pokryty sosem. Wyłożyć na talerze, posypać mozzarellą, ozdobić ulubionymi ziołami (np. bazylią lub oregano). Zamiast mozzarelli można użyć innego sera np. parmezanu.
Makaron z kiełbasą w sosie pomidorowym podawać gorący.
Smacznego!