Sorbet truskawkowy
Sorbet truskawkowy
Orzeźwiający, soczysty i bardzo lekki sorbet truskawkowy. Lody te to niemal same owoce, można więc je jeść nie patrząc na kalorie! Najlepiej wybrać słodkie truskawki, wtedy dodajemy mniej cukru i deser jest mniej kaloryczny.
Do wykonania sorbetu można użyć różnych owoców (malin, jagód), mogą być to też owoce mrożone, nie muszą być świeże.
- 1 kg truskawek
- 3/4 szklanki cukru (lub mniej)
- 1 łyżka wódki
Truskawki zmiksować (np. blenderem) z cukrem (proponuję najpierw dodać część cukru, aby nie przesłodzić sorbetu) na gładki mus. Dodać wódkę, wymieszać. Spróbować ewentualnie, czy nie ma potrzeby dosładzać.
Mus przelać do pojemnika (np. po lodach) i wstawić do zamrażalnika. Co pół godziny wyjmować pojemnik i miksować sorbet truskawkowy – czynność powtarzać minimum 6-8 razy. Miksowanie sprawi, że w sorbecie nie wytworzą się kryształki lodu.
Przed podaniem sorbetu truskawkowego proponuję wyjąć pudełko kilka minut wcześniej, aby lody się lekko roztopiły i by łatwiej było je nabierać gałkownicą do lodów. Według mnie najlepsze są bez żadnych dodatków.
Smacznego!