Sorbet truskawkowy

sorbet truskawkiSorbet truskawkowy

Orzeźwiający, soczysty i bardzo lekki sorbet truskawkowy. Lody te to niemal same owoce, można więc je jeść nie patrząc na kalorie! Najlepiej wybrać słodkie truskawki, wtedy dodajemy mniej cukru i deser jest mniej kaloryczny.

Do wykonania sorbetu można użyć różnych owoców (malin, jagód), mogą być to też owoce mrożone, nie muszą być świeże.

Składniki: sorbet z truskawek

  • 1 kg truskawek
  • 3/4 szklanki cukru (lub mniej)
  • 1 łyżka wódki

Truskawki zmiksować (np. blenderem) z cukrem (proponuję najpierw dodać część cukru, aby nie przesłodzić sorbetu) na gładki mus. Dodać wódkę, wymieszać. Spróbować ewentualnie, czy nie ma potrzeby dosładzać.

Mus przelać do pojemnika (np. po lodach) i wstawić do zamrażalnika. Co pół godziny wyjmować pojemnik i miksować sorbet truskawkowy – czynność powtarzać minimum 6-8 razy. Miksowanie sprawi, że w sorbecie nie wytworzą się kryształki lodu.

Przed podaniem sorbetu truskawkowego proponuję wyjąć pudełko kilka minut wcześniej, aby lody się lekko roztopiły i by łatwiej było je nabierać gałkownicą do lodów. Według mnie najlepsze są bez żadnych dodatków.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Łazanki z młodą kapustą i kiełbasą
Łazanki z młodą kapustą

Łazanki z młodą kapustą, kiełbasą i pieczarkami Łazanki to nazwa makaronu - spore płaty makaronu pokrojone w kwadraty. Z dodatkami...

Zamknij