Kokosanki w czekoladzie
Proste i szybkie kokosanki w czekoladzie
Pamiętacie smak batona Bounty? Powiem wprost – mój jest o niebo lepszy!
Małe kuleczki kokosowe obtoczone w mlecznej czekoladzie… Chrupiąca otoczka z czekolady (mlecznej bądź gorzkiej), delikatne, słodkie, kokosowe wnętrze… Tego nie da się opisać, to musicie zrobić! Na pewno nie pożałujecie!
- 200 g wiórków kokosowych
- 70 g cukru pudru
- 100 ml śmietany kremówki
- 70 g masła
- 100 g czekolady mlecznej
- 30 g czekolady gorzkiej (można całość zrobić tylko z mleczną czekoladą, ja nie lubię przesadnej słodyczy)
Wiórki kokosowe wymieszać z cukrem pudrem. W rondlu podgrzać śmietanę kremówkę, dodać do niej masło i podgrzewać do roztopienia się masła. Ciepłym płynem polać wiórki i dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 30 minut do wystygnięcia i lekkiego stwardnienia masła. Po tym czasie lepić kulki wielkości orzecha włoskiego (ściskając palcami, by się nie rozsypały), układać na papierze do pieczenia i schłodzić (można w lodówce) przez ok. godzinę.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Każdą kulkę wrzucać do czekolady i obtoczyć z każdej strony. Wyjmować (przy pomocy np. widelca) i układać na papierze do pieczenia do zastygnięcia. Schłodzić w lodówce.
Kokosanki w czekoladzie lepiej przechowywać w lodówce, natomiast przed spożyciem ocieplić je kilka minut w temperaturze pokojowej, będą delikatniejsze.
Smacznego!