Kokosanki w czekoladzie

kokosanki w czekoladzieProste i szybkie kokosanki w czekoladzie

Pamiętacie smak batona Bounty? Powiem wprost – mój jest o niebo lepszy!

Małe kuleczki kokosowe obtoczone w mlecznej czekoladzie… Chrupiąca otoczka z czekolady (mlecznej bądź gorzkiej), delikatne, słodkie, kokosowe wnętrze… Tego nie da się opisać, to musicie zrobić! Na pewno nie pożałujecie!

Składniki na ok. 25 sztuk:kokosanki

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 70 g cukru pudru
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 70 g masła
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 30 g czekolady gorzkiej (można całość zrobić tylko z mleczną czekoladą, ja nie lubię przesadnej słodyczy)

Wiórki kokosowe wymieszać z cukrem pudrem. W rondlu podgrzać śmietanę kremówkę, dodać do niej masło i podgrzewać do roztopienia się masła. Ciepłym płynem polać wiórki i dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 30 minut do wystygnięcia i lekkiego stwardnienia masła. Po tym czasie lepić kulki wielkości orzecha włoskiego (ściskając palcami, by się nie rozsypały), układać na papierze do pieczenia i schłodzić (można w lodówce) przez ok. godzinę.

kokosanki w mlecznej czekoladzieCzekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Każdą kulkę wrzucać do czekolady i obtoczyć z każdej strony. Wyjmować (przy pomocy np. widelca) i układać na papierze do pieczenia do zastygnięcia. Schłodzić w lodówce.

Kokosanki w czekoladzie lepiej przechowywać w lodówce, natomiast przed spożyciem ocieplić je kilka minut w temperaturze pokojowej, będą delikatniejsze.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
risotto z suszonymi grzybami
Risotto z suszonymi grzybami

Risotto z suszonymi grzybami Robiłam już risotto ze świeżymi grzybami, gdy miałam wiaderko świeżo zerwanych z lasu grzybów, ale teraz,...

Zamknij