Krem angielski
Krem angielski
Krem angielski, nazywany custard, to delikatny, kremowy i mocno waniliowy sos na bazie żółtek i mleka (z dodatkiem śmietanki). Dodawany jest przede wszystkim do deserów, ciast, owoców. Jest też podstawą dobrych lodów waniliowych.
Krem jest płynny, więc nie nadaje się do ciast przekładanych, a raczej jako polewa do nich. Do kwaskowatych owoców, zwłaszcza w sezonie, jest idealny.
Składniki na ok. pół litra kremu:
- 500 ml mleka tłustego (3,2%)
- 6 żółtek
- 80 g cukru (można wymieszać z cukrem waniliowym)
- laska wanilii
Mleko wlać do rondla, wsypać do niego 2/3 cukru oraz wyskrobane ziarna wanilii (można też dorzucić laskę wanilii po wyskrobaniu nasion). Zagotować. Żółtka utrzeć na gładką masę z dodatkiem cukru (można użyć trzepaczki lub miksera). Do masy jajecznej dodawać powoli gotujące się mleko, mieszając trzepaczką. Całą masę wlać z powrotem do garnuszka i podgrzewać, mieszając drewnianą łyżką do momentu, aż krem będzie gęsty. W żadnym wypadku nie doprowadzić do wrzenia, ponieważ krem się zważy! Przelać do chłodnej miski, przykryć folią spożywczą, ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce.
Zamiast mleka można dodać część śmietanki kremówki (maksymalnie w proporcjach pół na pół lub z większą ilością mleka). Wtedy krem będzie bardziej gęsty i kremowy.
Pozostałe białka można wykorzystać na inne przepisy.
Smacznego!